A zakó! - egy kis történelem

A zakó elnevezése az olasz nyelvből származik, azonban története jóval korábbra visszanyúlik ugyanis már a bronzkori sírokból is kerültek elő ujjas kiskabátok maradványai. Európában a bizánciak kezdték használni, majd kialakult a szűk, gótikus kabát, illetve a katonai egyenruha ( Gusztáv Adolf svéd király vezette be elsőként seregénél), melynek hosszú zubbonya fokozatosan rövidült, polgáriasodott. Mára már számtalan változata van, a divat irányzatoknak megfelelően, mely különös utat járt be a XIX. sz. vége óta. Ekkor bukkant fel a zakó és a nadrág kombinációja a vadászatokon. Egyesek szerint Norfolk hercegének a birtokán viselték először, ezt nevezik azóta is Norfolk-zakónak. Tweedből készül, 3-4 gombbal záródik és rávarrt öv fogja össze, nagy, rávarrt zsebek tették praktikussá-kifejezetten sportlövők számára találták ki. Csak a 20-as években jelent meg az a tweed zakó, melyet általános viseletként , az öltönyt helyettesítve viseltek. A sportzakó mára olyan ruhadarab lett , ami az öltöny és a szabadidős öltözék között foglal helyet.

A mai modern sportzakóknak nem sok közük van a hagyományos angol tweed zakóhoz. Az öltönyhöz hasonlóan elsősorban a gyapjúból készült zakók a legkényelmesebbek, de főleg a nyári zakók készülhetnek kasmírból, kártolt szövetből, pamutból és lenvászonból is. Az őszi időszakban akár átmeneti kabát helyett is viselhetjük azokat a darabokat, amelyek kicipzárazható , a mellkast védő szélfogó betéttel rendelkeznek. A klubzakó sportos és elegáns egyszerre. Lehet egysoros vagy kétsoros, a klubzakó férfias viselet és az összetartozás érzését testesíti meg. A klubzakó sportosan elegáns, szellős kelméből készült kényelmes viselet, amelyhez szövetnadrághoz illik, melynek színe a szürke világosabb árnyalata legyen. A jól beazonosítható sötétkék szín az arany gombokkal mindig tökéletes, finom megjelenést biztosít. Egy jó klubzakó sokszor elegánsabb, mint egy öltöny, akár a klasszikusabb sötétkék, akár a még elegánsabb fekete színben és természetesen arany vagy legalább aranyozott fém gombokkal.Az összeállításhoz nyakkendőt illik viselni, a klasszikus kék/piros csíkos mellett a sötétkék apró mintás és az egyszínű is jól érvényesül.

Az egyszínű zakókon kívül a halszálka mintás, a tyúklábminta és a shepert-kockás minta is izgalmas megjelenést kölcsönöz viselőjének, melyhez a megfelelő színű és anyagú nadrág választással sportosan elegáns hatást érhetünk el. A zakó ujjrésze megfelelő hosszúságú legyen - az ing kézelője 1cm-el legyen hosszabb nála. Kínálatunkban megtalálja a Digel, Pierre Cardin, Baumler, Bugatti, Meyer-Wegener cégek kínálatát, hogy az évszaknak, eseménynek, kényelmének megfelelő zakót tudja választani.